Modern

Redd’s Pond Addition

Another exciting project on the boards in Marblehead, MA, an addition and renovation to what the Owner describes as a “fish shack,” (which we think does not do it justice)… Sited on picturesque Redd’s Pond, with views across the Old Burial Ground Hill Cemetary, to the cove, Marblehead Light(house) in Chandler Covey Park, and the ocean beyond.

Save

Save

Horseneck

im01

im02

It all started with a humble camp perched above the Slocum River in South Dartmouth, Massachusetts. Our clients had the vision to see the potential in this modest sized house, and the view that it would command, with a little bit of selective tree thinning. The house appeared to be a prefabricated house of some kind, as the front door and entry steps faced not towards the approach or driveway, but towards the rear of the property. While this “front” did face the view, nothing else about the house design suggested the majestic landscape that it was sitting in.p1070214

The House “as found,” with reverse orientation of front door

original interiors

 

Our design began with a focus on making the house more site-specific, opening spaces to each other to create an open plan, turning compact rooms into interconnected and expansive spaces. After some debate over window size, it was decided to remove the entire wall of the house and replace it with an expanse of glass that would maximize the connection to the outdoors. We captured this in renderings posted here previously.

150629-plan-sketch

an early sketch on tracing paper. one of many151201-shear-axon

shear-abstract-small

shear-exterior-small

Ethan Smith Carpentry from Rhode Island was selected as the General Contractor, and work began in February, in a sprint for the summer, when the house would host family gatherings. The house was temporarily supported, while the facade was surgically removed. A steel moment frame was fabricated to re-support the house in the most efficient way possible, maintaining maximum sight lines for the new glass wall.

160222-beam-prep

facade removed and steel ready to go in

dscf1280 dscf1276 dscf1250 dscf1230-copy

Meanwhile the interiors were extensively renovated with two new bathrooms, a new kitchen, all new lighting, and finishes, and a new color palette. The central stair was opened up to two sides, serving as a central focal point to the interiors. The owners enjoyed their first summer in the home this summer. A few pictures of the project completed are below.

im08

view from the river

db-shot-3

framing the frame

small-db-shot-1

cable details

All below by the talented Nat Rea of Nat Rea Photography. Please see the final pictures on our wesbite at www.derekbloomarchitects.com/horseneck

 

small-westport-11

from the embankment

small-westport-14

dining to living

im03

view from the fireplace

small-westport-21

one of the renovated bedrooms

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

OFT Renovations

160706-ofta-lobby-reception

We’ve previously shared a few updates about our projects in Philadelphia, PA, and this is one of our biggest updates so far:

Part of a multi-phase project, we recently completed the main courtyard (here), and the second phase fitness wing is about to begin (here), and now we’re excited to share some awesome interior renderings of the lobby and amenity spaces! As with the earlier fitness center, our goal was to create spaces within spaces and de-emphasize and subvert the rigidity of the original building’s precast concrete module. However, rather than a raw, exposed aesthetic  we are creating a more refined, warm, contemporary space with various wood and tile finishes. Expected Completion 2017.

160706-ofta-lobby-entry-from-street

View from street-side entrance

160706-ofta-lobby-reverse

A new fireplace

160706-ofta-reception-desk-view

Concierge and custom desk

160706-ofta-lobby-biztech

Tech and Business Lounge

160706-ofta-rentable-amenity

Rentable Amenity Room

Save

Save

Save

Save

Save

Contemporary Addition

160303-mudroom-aerial-1024x1024

Here’s a schematic proposal we are having a lot of fun with!

The clients asked for a small mudroom addition for their modest 1950’s ranch, and a new large deck to replace their beloved but undersized one. We’ve proposed a total break from the existing house, in material and architectural language: stained cedar, cable rails, non-orthogonal geometries. The design includes an expansive sloped roof that creates a covered walkway leading to the new side entrance, and further to the new deck as it juts outward. The overhang also serves to create a nice protected area to read a book on rainy and sunny days. New doors and windows connect the deck to the kitchen, which allows for convenient outdoor meals.

Currently in Construction

160126-sidney-lobby

Construction of our design for an office fit-out for Forest City Residential is well underway in Cambridge, MA.

Adding consolidated office space, this new leasing area will provide an open setting for new lounge space, a conference area, and leasing management, and will feature custom mahogany casework, woven organic lighting, and custom wall graphics for a contemporary pop of color.

Work progresses on our related project renovations to an 1,111-SF market-rate unit, which will continue the industrial couture of the existing apartment building where the project is located. With soaring ceilings and expansive, ground-level natural light from oversize curtain-wall windows, the unit boasts loft-style living in a contemporary setting, with multiple amenities in reach from its centralized MIT locale. Both projects are expected to be complete by early February.